Mitől más a spirulina, ez a kék-zöld alga, mint a legtöbb növény?

Tudta Ön, hogy a legtöbb növényi étel nem teljes értékű, mivel hiányzik belőlük egy, vagy több aminosav? Miért fontos ez az információ?

Mert a szervezetnek proteint kell előállítania saját működési problémáinak helyreállításához. Ehhez csak akkor jut hozzá, ha az elfogyasztott élelemben egyidejűleg minden protein összetevő (aminosav) jelen van. Ha ez nem teljesül, a bevitt aminosavak elvesznek. A spirulina tartalmazza mind a 8 aminosavat.

Mik ezek és mire jók?

Isolecuin az optimális növekedéshez és az intelligencia fejlődéséhez
Leucin élénkíti az agyműködést és növeli az izomzat energiaszintjét
Lysin erősíti a keringési rendszert, fenntartja a természetes sejtnövekedést
Methionin segít megőrizni a máj egészségét és idegnyugtató hatású (antistressz tényező)
Phenylanalin a pajzsmirigy számára létfontosságú
Threonin javítja az emésztés hatékonyságát
Tryptophan nyugalomérzetet biztosít Valin serkenti a mentális teljesítményt

A spirulina nem esszenciális aminosavai

Alanin erősíti a sejtfalakat
Arginin nagyon fontos a férfiak szexuális egészségéhez (az ondó 80%-a arginin)
Aszpartámsav segíti a szénhidrát energiává alakulását
Cystin segíti a hasnyálmirigy egészségét
Glitaminsav alapvető agysejt tápanyag
Glycin elősegíti a sejtek oxigén felhasználását
Histidin a hallás erősítésében játszik nagy szerepet
Serin segíti a fül idegrostjainak védőburok kialakítását
Tyrosin lassítja a sejtek öregedését, szerepet játszik a napégés elleni védelemben

Ásványi anyagok, melyek a spirulinában megtalálhatók. A mikroalga növekedése során magába nyeli az ásványi anyagokat is, melyet aztán könnyen felszívódó formában eltárol. Lássuk milyen ásványi anyagokhoz jutunk azáltal, ha spirulinát is tartalmazó étrend kiegészítőt eszünk minden nap.

Kálium mely hiánya szívbetegséget, magas vérnyomást,
mellékvese kimerülést és izomsorvadást okozhat.
Kálcium mely különösen fontos a csontok és a fogak egészségéhez.
Cink melynek kiemelkedő hatása van a mentális egészségünkre
Magnézium mely hiánya izomgörcsöket okozhat
Mangán mely elősegíti a vércukorszint egyensúlyát
Szelén melynek öregedés gátló hatása van és javítja a szívműködés hatékonyságát
Vas mely nagyon fontos a vér oxigénszállító képességének fenntartásában
Foszfor mely a kálciummal együtt fenntartja a csontsűrűséget, enélkül a csontjaink elhajlanának.

A spirulina vitaminokat is tartalmaz. Természetesen a spirulina (kék-zöld alga) vitaminokat is tartalmaz, melyek ugyebár nélkülözhetetlenek az egészségünk fenntartásához. Menjünk végig a spirulina vitamin összetevőin, és nézzük meg, hogy miért fontosak ezek.

B6 védi a szív egészségét
Biotin ez szállítja a szénmonoxidot a szervezetben. Legfőbb ellensége a nyers tojásfehérje
Pantoténsav stressz vitamin
B12 hiánya vérszegénységet, kövérséget és mentális betegségeket okoz (a spirulina 250%-kal többet
tartalmaz, mint a marhamáj, mely a leggazdagabb b12 vitaminban az élelmiszerek közül).

A Spirulina 300 %-al több kalciumot tartalmaz, mint a tej, 2300 %-al több vasat, mint a spenót, 3900 %-al több béta-karotint, mint a sárgarépa és 375 %-al több fehérjét, mint a tofu. Növényi fehérjetartalma magasabb, mint 60 százalék. 

Az A-vitamin a bőr, szem és porcok egészségéről gondoskodik, az E-vitamin az anyagcseréért felelős, a B1-vitamin a szív és keringési rendszer támogatója, a B2- vitamin a koenzimekért, a protein- és energia-háztartásért felelős, a B3-vitamin az idegrendszerért, a B6-vitamin az aminosavakat, immunrendszert, majd az összes szervet, az izomzatot támogatja, a B12-vitamin a vörösvértestek képződését segíti elő. A természetes Asztaxantin ötvenszer erősebb, mint a béta-karotin, hatvanszor erősebb, mint a C-vitamin, és ötszázötvenszer erősebb, mint az E-vitamin. Az Asztaxantin védőfunkciónak köszönhetően az algák akár több mint 40 évig is kibírják táplálék és víz nélkül, így a nyári hőséget vagy a téli, jeges hideget is átvészelik.

A CHLORELLA ALGA:

A chlorella egy gömb alakú kis egysejtű zöld növényke, mely édesvízben tenyészik. Rendkívül gazdag fehérjében, vitaminokban és enzimekben, valamint más mikroelemekben (ásványi anyagokban), növényi rostban, klorofillban és például karotinoidokban is. Állítólag az összes növény közül a chlorella tartalmazza a legtöbb klorofillt, illetve jelentős arányban tartalmaz B-,C- és E-vitaminokat, foszfort, káliumot, magnéziumot, kalciumot, valamint nyomelemeket: vas, mangán, cink, réz, kobalt (aminosav kelát-kötésben).

chlorella igen jó hatással van az immunrendszerre, serkenti a fehérvérsejtek termelését. Gazdag vitaminforrásként serkenti a vörösvérsejtek termelődését is, valamint az artériák tágulását, így a szervezet számára jobb oxigén-ellátottságot biztosít és fokozza az anyagcserét. Mivel gazdag rostokban, így fokozza a bélműködést is, segít tehát megelőzni minden pangás okozta elmérgeződést a belekben. Egyik fő felhasználási területe éppen ez: a szervezet méregtelenítése, azon belül is elsősorban a nehézfémektől való megszabadulás. Nagyon erős méregmágnes még a nehézfémeket is kiviszi az szervezetből. 

A chlorellának kiemelkedő a klorofilltartalma, aminek köszönhetően segít kigyógyulni a különféle sérülésekből és fekélyekből. Védi ezen túl a sejteket a szabadgyökökkel szemben, és pozitívan hat a sejtregenerálódásra. Erősíti a stresszel szembeni ellenállást is. A Távol-Keleten az algákat szemes gabonákkal és szójával együtt fogyasztják, mivel így még erőteljesebb a méregtelenítő hatásuk. Japánban úgy tartják, hogy az algák bizonyos mértékig megvédenek a környezeti sugárártalmaktól is (nukleáris, illetve röntgensugárzás). Ezenkívül az algák jótékony hatását tapasztalták a rák megelőzésében, és a már kialakult betegség kiegészítő
kezelésében. Japánban és Thaiföldön termesztik elsősorban. A Chorella intenzív, teljes körű, sejtszintű méregtelenítést végez, lúgosítja a szervezetet és beállítja az optimális pH-szintet. A sérült sejtek regenerálódását segíti, és ösztönzi az őssejtek működését. A különleges napfényfarmokon nevelt mikroalgák egyedülállóan magas klorofiltartalommal rendelkeznek. 

A chlorella alga 10 legfontosabb hatása:

  • Méregtelenítő hatás, Nehézfém méregtelenítő
  • Fehérje pótlás, Feltápláló hatás
  • Cukorbetegség ellenes hatás
  • Reuma ellenes hatás, Izület tisztító
  • Daganat ellenes, Sugárzás mellékhatás csökkentő
  • Immunerősítő hatás
  • Emésztés javító hatás
  • Magnézium pótló hatás
  • Testsúly csökkentést segítő, lúgosító hatás
  • IBS ellenes hatás

Kapcsolódó források, hivatkozások: www.spirulina-chlorella-mikroalga.com www.eletmodkosar.hu

Szólj hozzá!